Първият трансатлантически полет, задвижван само с алтернативни горива, тръгна днес от

...
Първият трансатлантически полет, задвижван само с алтернативни горива, тръгна днес от
Коментари Харесай

Тръгна първият трансатлантически полет, използващ 100% екологични горива

Първият трансатлантически полет, задвижван единствено с различни горива, потегли днес от лондонското летище Heathrow до нюйоркското JFK. 

Полетът е опериран от Virgin Atlantic. 

Така наречените устойчиви авиационни горива (SAF) могат да се създават от разнообразни източници, в това число растителни култури, битови боклуци и готварски масла.

Самолетът Boeing 787 е зареден с 50 тона SAF. Използват се два типа, като 88% от тях се добиват от отпадъчни мазнини, а останалите - от отпадъците при производството на царевица в Съединени американски щати, оповестява BBC.

След извършени проби и разбори полетът беше утвърден от английския регулатор за гражданска авиация по-рано този месец.

В плана вземат участие редица компании, в това число производителят на мотори Rolls-Royce и енергийния колос BP.

Въздухоплавателната промишленост е изключително сложна за декарбонизиране, само че няколко от шефовете на самолетните компании считат, че SAF е най-ефективният разполагаем инструмент, който може да помогне за свеждане на чистите излъчвания до нула.

Самолетите не престават да отделят въглеродни излъчвания, когато употребяват SAF, само че съгласно промишлеността " излъчванията през виталния цикъл " на тези горива могат да бъдат с до 70% по-ниски.

SAF към този момент се употребява в дребни количества, разбъркан с обичайното гориво за реактивни самолети, само че съставлява по-малко от 0,1% от авиационното гориво, използвано по света.

Понастоящем цената му е по-висока от тази на керосина, заради което се създават относително дребни количества, разяснява BBC.

В Обединеното кралство няма профилирани търговски фабрики за произвеждане на SAF, макар че задачата на държавното управление е до 2025 година да бъдат построени пет такива, подкрепени с безплатни средства.

Авиокомпаниите считат, че първият полет на дълги дистанции, при който ще се употребяват 100% различни горива, е значим стадий.

Експертите обаче настояват, че това не е изцяло решение на казуса.

Д-р Гай Гратън, доцент по авиация и околна среда в университета в Кранфийлд, декларира: " Не можем да произвеждаме по-голямата част от нужните ни горива по този метод, тъй като просто не разполагаме с нужните първични материали. А даже и да ги имаме, тези горива не са изцяло чисти. "

Въпреки това възходящото потребление на SAF би трябвало да се преглежда като " ходило към бъдещи, в действителност нулеви излъчвания ", прибавя той. 
Правителството на Обединеното кралство възнамерява до 2030 година 10% от авиационното гориво да бъде SAF.   Британските авиолинии, които съставляват превозвачите, регистрирани в Обединеното кралство, дават отговор, че би трябвало да имат достъп до задоволително SAF на налични цени, с цел да изпълнят това условие, като допустимо най-голяма част от него би трябвало да идва от локално произвеждане.   Нейният началник Тим Олдърслейд оповестява: " Последното нещо, което желаеме, е по-високи цени на горивата за пасажерите в Обединеното кралство спрямо останалата част от Европа и Съединени американски щати, както и хиляди изгубени работни места. "
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР